U spomen na branitelja i vatrogasca Damira Hornunga

DVD-a Orahovica organizirala  je tradicionalni 10. Memorijal ”Damir Hornung” u čast poginulom hrvatskom branitelju i nekadašnjem članu društva. Na jubilarnom memorijalu sudjelovalo je 7 društava i to DVD Osijek Gornji grad, DVD Beljevina, DVD Stara Jošava, DVD Kutjevo, DVD Kršinci, DVD Feričanci i domaćin DVD Orahovica. Na svečanom otvaranju nazočne vatrogasce je pozdravio te im zahvalio na dolasku, predsjednik društva domaćina Mato Orina:

-Velika mi je čast danas pozdraviti vas na novom našem jubileju u čast hrvatskom vitezu, heroju i bivšem vatrogascu, Damiru Hornungu. Budite danas kao i u svakodnevnom vatrogasnom životu, hrabri, požrtvovni i dostojanstveni jer svi ste danas pobjednici,  a najveći je upravo naš Damir Hornung. – rekao je Orina. U ime obitelji Hornung obratio se brat poginulog Damira, Mario:

-U ime obitelji Hornung, od srca vam hvala braćo vatrogasci, što se danas došli ovdje natjecati  se našem Damiru u čast. 10 godina naše društvo ovo organizira i hvala također zapovjedniku Robertu Orinu na inicijativi za ovaj memorijal i svim mojim kolegama iz društva koji sudjeluju u organizaciji. – rekao je Mario Hornung. Memorijal je otvorila orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin:

-Zahvaljujem se i čestitam DVD-u Orahovica što već 10 godina više nego uspješno organizira ovaj memorijal za našeg viteza Damira Hornunga, ali u spomen na sve poginule hrvatske branitelje. Ovakvi činovi su najmanje što možemo učiniti za sve žrtve pale kako bi mi danas živjeli slobodno. Hvala svim sudionicima koji su se odazvali i na taj način uveličali ovaj memorijal. – rekla je Petin. U ekipnom dijelu memorijala natjecalo se u pet disciplina i to brzo oblačenje interventne odore, brzo namatanje cijevi, spajanje spojnica, vježbe s brentačama i vježba s autocisternom s dva c mlaza, dok je za pojedince održano natjecanje nazvano fire cahllenge:

-Riječ je o svladavanju vatrogasnih prepreka u što je moguće kraćem vremenskom razdoblju. Tako us vatrogasci u punoj interventnoj spremi s izolacijskim aparatom na leđima, morali proći vatrogasni ljestvenik, provući se kroz improvizirani tunel, preskočiti prepreku, zatim smotati C cijev te na kraju spojiti jedan C mlaz na navalno vozilo i srušiti metu. Kolege vatrogasci su pokazali zavidnu spretnosti i brzinu te posebno izdržljivost jer je vježba zahtjevna, a vrijeme je bilo iznimno sparno. – rekao je zapovjednik Robert Orina koji je i osmislio način ovoga natjecanja. Na kraju, u ekipnom dijelu natjecanja najbolja je bila ekipa DVD-a Beljevina, drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Osijek Gornji grad dok je broncu oko vrata stavilo DVD Feričanci. U Fire Challengu najbrži i najspretniji bio je Dinko Noguš iz DVD-a Osijek Gornji grad, srebrni je bio Danijel Jurković DVd Kutjevo dok je treće mejsto pripalo domaćem natjecatelju Tomislavu Peziću.     

Izvor: Suzana Grgurić