SKUPŠTINA DVD TURNAŠICA Vatrogascima “pristupio” župnik, očekuje se nekoliko navalnih vozila

U subotu, 2. veljače DVD Turnašica održalo je 93. redovnu izvještajnu Skupštinu u Vatrogasnom domu u Turnašici.

Skupštinu je otvorio predsjednik DVD-a Alojz Lach. Pozdravio je ponajprije goste, delegata Hrvatske vatrogasne zajednice Zlatka Marakovića, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, njegovog zamjenika, općinskog načelnika Željka Grgačića, predsjednika Općinskog vijeća Općine Pitomača Rikarda Bakana, zapovjednika VZO Pitomača Zdravka Frasa, prisutne počasne članove društva Vladimira Hrvojića i Milana Majetića, bratska društva Vukosavljevica i Desno Trebarjevo, predstavnika HVZ-a i predsjednika VZ Sisačko-moslavačke županije Miju Brlečića, predstavnike DVD-a Virovitica, Velika Črešnjevica, Đurđevac, Kladare, Otrovanec, Mala Črešnjevica, Stari Gradac, Dinjevac, Starogradački Marof, Gornje Bazje, Kozarevac, Veliki Grđevac, Đulovac i ostale uzvanike.

Izvješće o radu Upravnog odbora i zapovjedništva podnio je Josip Nemet.

-Društvo ima vatrogasni dom sa tri grijane garaže i broji 104 člana. Operativna postrojba boji 26 osposobljenih članova, pet sudaca i osposobljene specijalizirane popratne članove – rekao je Nemet te pohvalio dobru suradnju s VZO Pitomača i VZŽ Virovitica, prisutstvo na visokim godišnjicama vatrogasnih društava u zemlji i inozemstvu i suradnju sa “susjednim” DVD-ovima.

Društvo je sudjelovalo u sastavu VZŽ na ispraćaju dugogodišnjeg prijatelja, predsjednika i počasnog predsjednika HVZ Teodora Frickoga, koji je često gostovao u njihovom vatrogasnom domu i dugogodišnjeg predsjednika susjednog DVD Špišić Bukovica, Milana Leška.

Tijekom 2018. godine odradili su 11 intervencija i 19 velikih radnih akcija. Uz sve to izrazio je nezadovoljstvo što nisu uspjeli i više. Pohvalio se pobrojenim aktivnostima i sudjelovanju članstva na kup natjecanjima, općinskim, županijskim i državnim natjecanjima koji su se vratili u Turnašicu sa brojnim peharima za osvojena, najčešće prva i druga mjesta.

Na intervencije izlaze po najavama službe 112. Odradili su tri velike javne vježbe, a nakon uspješno odrađene zajedničke javne vježbe Vukosavljevica-Turnašica potpisali su Povelju o međusobnoj zajedničkoj suradnji i tehničkoj pomoći na intervencijama DVD Turnašica-Vukosavljevica.

Društvo je prošle godine obavilo inspekciju koja je završila bez ijedne primjedbe. Tijekom prošle godine za specijalne aktivnosti osposobljeno je još 17 članova. Bili su domaćini županijskog natjecanja za odrasle i domaćini za suce s područja VZŽ VP.

Nemet je pohvalio sve natjecatelje, članove DVD Turnašica, koji su vrlo kvalitetno odradili postavljene planove. Pomoglo im je i 26 sponzora kojima se javno zahvalio.

Skupštini se prvi obratio zapovjednik VZO Pitomača Zdravko Fras i pohvalio DVD Turnašicu kao najbolji DVD u VZO Pitomača, Županiji VP i u RH. Rekao je da su u VZO Pitomača odradili 54 intervencije i uvijek su računali i na DVD Turnašicu. Kritički se osvrnuo na požar kuće u Grabrovnici gdje je sve “zatajilo”, od pravovremene dojave susjeda u selu, do službe 112, što je rezultiralo zakašnjelom intervencijom i smrtnim slučajem.

Delegacija iz Austrije koja je posjetila Virovitičko-podravsku županiju ponudila je donaciju od nekoliko navalnih vozila od kojih očekuje da će tri vozila biti usmjerena u VZO Pitomača.

Zlatko Maraković, delegat HVZ, VP, predstavnik DVD-a Vukosavljevica i delegat Skupštine, posebno je pohvalio rad DVD Turnašica. Pridružio mu se predstavnik DVD Đulovac te Mijo Brletić ispred VZŽ Sisačko-moslavačke županije i DVD Trebarjevo Desno.

Od 1. siječnja 2019. počeo je s djelovanjem Ured za vatrogastvo na području RH. Ova godina je i godina izrade novog Zakona o vatrogastvu, kojom vatrogastvo postaje samostalna jedinstvena organizacija s odgovarajućim pravilnicima kojima treba urediti i financiranje dobrovoljnog vatrogastva u RH.

Marković je rekao da se očekuje da doprinosi koji dolaze iz Hrvatskih šuma budu preusmjereni u hrvatsko vatrogastvo. Župan Igor Andrović potvrdio je očekivanja dopreme tri vatrogasna vozila iz austrijskog Tirola.

U okviru skupštine uručene su brojne diplome, spomenice, medalje i priznanja zaslužnim članovima društva.

Na kraju skupštine objavljeno je proširenje članstva DVD Turnašica za tri nova vatrogasca, uključujući i župnika iz Turnašice.

Izvor: (www.icv.hr, pitomaca.hr, B. Mihoković)