Veoma uspješna 2018.godina za vatrogasce Virovitičko- podravske županije

UVI, VIZ 1, novi bolničari, vezisti, radovi na vodi, rukovanje aparatima za zaštitu dišnih organa i velik broj novih kandidata za zvanje „vatrogasac“

Vatrogasna zajednica Virovitičko- podravske županije iza sebe ima veoma uspješnu 2018.godinu. Početak godine je započet s nekoliko specijalnosti: Bolničari- završilo 49 vatrogasaca, radovi na vodi- završilo 48 vatrogasaca, rukovanje aparatima za zaštitu dišnih organa- završila 33 vatrogasaca te specijalnost vezisti- završila 64 vatrogasca. Sve edukacije su odrađene u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom te predavačima vatrogasne škole. Nakon provedene edukacije za specijalnost: vezisti, čelništvo Vatrogasne zajednice županije uočilo je veliki problem u sustavu vatrogastva na području cijele županije, a to je neuređen sustav radio komunikacije. S obzirom da navedeni problem trenutno nije moguće riješiti na višim razinama, Vatrogasna zajednica Virovitičko- podravske županije u novu 2019.godinu kreće s prioritetnim planom, a to je pokretanje višegodišnjeg plana rješavanja problema radio komunikacije na razini Virovitičko- podravske županije.

Problem je postao još očitiji i veći s obzirom da je vatrogasni sustav Virovitičko- podravske županije od sredine 2018.godine prešao na sustav UVI te je u tijeku završna faza prilagodbe između Centra 112 i operativnih područja, odnosno od 1.prosinca 2018.cijela Županije prelazi u cjelosti na spomenuti sustav.

U skladu sa svim novitetima kojima se susreću vatrogasni zapovjednici područja i kompletni sustav, ukazala se potreba za nužnom i potrebnom edukacijom vatrogasnih zapovjednika te se je završio i program osposobljavanja vatrogasnih zapovjednika za vođenje i upravljanje na vatrogasnim intervencijama. Spomenuti program je novi u programu i edukaciji zapovjednika poznat pod nazivom VIZ 1- koji su uspješno svladali naši zapovjednici u trajanju od 2 vikenda, odnosno 34 nastavnih sati. Sveukupna edukacija se sastoji od 4 razine. Edukacija je započela 26.10.u 16:00 h u prostorima JVP Slatine, a završila 4.studenog. Nakon navedenog osposobljavanja, zapovjdnici koji su spomenutu razinu završili, početkom 2019.godine kreću u VIZ 2, dakle drugu razinu, a ukazao se veliki interes i zanimanje za još jednu grupu zapovjednika prve razine.

S obzirom na medijsko praćenje velikog broja aktivnosti koje vatrogasci na području Županije provode, krajem godine ukazao nam se veliki interes novih i mladih snaga za novim osposobljavanjima, odnosno svježi mladi kadar za zvanje „vatrogasac i vatrogasac 1.klase“- ukupno njih 80-ak s područja cijele županije.

 

„Ova godina je veliki preokret za nas na području Virovitičko- podravske županije jer smo i sami sebi i svima ostalima dokazali da za razvoj i napredak nije potreban samo novac, već zajednički rad, želja i kolegijalnost. 2019.godinu započinjemo s osposbljavanjima za časnike i časnike 1.klase te mnoštvo drugih specijalnosti. Došli smo do toga da više ne „tražimo“ mi naše vatrogasce da dođu i educiraju se, već sad oni traže nas. I tu je očiti i vidljiv napredak u operativnom smislu“- izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Venus