Dim nad Pitomačom već danima- vatrogasci daju sve od sebe no nije na njima

Policija traži počinitelja koji je prije dva tjedna odložio otpad i zapalio ga pored ograde zatvorenog odlagališta Klisa na području općine Pitomača, zbog čega je nastao požar o kojem se već danima govori u Pitomači i okolici. Doznajemo to u Općini Pitomača, a potvrđuju i u PU Virovitičko-podravskoj koja se prošlog tjedna aktivno uključila u cijeli slučaj.

GUSTI DIM I NESNOSNI SMRAD

Pitomača i okolna naselja već su danima pod okriljem gustog dima i smrada paleži koji se širi sa zatvorenog odlagališta. Mještani, koji zbog dima strahuju za vlastito zdravlje, ali i stoku i ostale domaće životinje, voće i povrće pitaju kada će se situacija staviti pod kontrolu.

-Činimo sve što je u našoj moći da situaciju stavimo pod kontrolu. Pripadnici vatrogasnih postrojbi i zaposlenici komunalnog poduzeća danima su na terenu, ugašen je požar na otvorenom dijelu, no dim se i dalje širi zbog otpada koji tinja ispod površine. Požar je uzrokovao nelegalan otpad koji je nepoznati počinitelj ostavio i zapalio u blizini ograde, a koji se potom proširio i na samo odlagalište. Apeliramo još jednom na sve mještane da otpad ne odlažu ni u blizini Klise, kao ni na drugim divljim odlagalištima, kojih je jako puno. Općina ima ugovor s Florom i sav komunalni otpad odvozi se u Viroviticu – objašnjava Danijel Petković, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Pitomača.

Ni ograda, kao ni činjenica da odlagalište ne radi već godinu dana, ne sprječava nesavjesne mještane da uz ogradu ili u blizini odlagališta odlažu sve i svašta: odjeću, plastiku, građevinski materijal, spužve, kablove.

Najčešće taj isti otpad odmah i zapale, pa nestanu. Situacija prije dva tjedna nije bila izuzetak. Otpad je nepoznata osoba jednostavno izbacila u blizini ograde, zapalila i otišla. No visoke temperature za ovo doba godine i vjetar pogodovali su vatri pa se s manje hrpe, izvan odlagališta, brzo proširila i na zatvoren, ograđen prostor unutar odlagališta i nastao je kaos.

TINJA NA TRI METRA DUBINE

Uz otpad na površini, počeo je tinjati i otpad ispod odlagališta na dubini od nekoliko metara. Razlog su kanali koje su, neslužbeno doznajemo, iskopali štakori po cijelom odlagalištu i u kojima zrak omogućava vatri da polako tinja. Dim na koji i danas mještani upozoravaju potječe – ispod odlagališta.

Zdravko Fras, zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Pitomača jedan je od onih koji su od prvog dana (i noći) na terenu. S djelatnicima komunalnog poduzeća, požar su s prvim danom stavili pod kontrolu, riskirajući zdravlje i živote kako bi ugasili stiropor, foliju, cijevi od navodnjavanja, krpe…

-Gorjelo je sve, uvjeti su bili teški, dim je bio gust, smrdjelo je na plastiku, foliju, krpe – priča nam Zdravko Fras. na terenu su vatrogasci svih postrojbi s područja općine Pitomača, naizmjence i na smjenu.

Vodenim topovima rješavali su vatru na površini.

– Svaki dan smo potrošili i do 70 kubika vode. Od prvog dana nije bilo opasnosti da se požar proširi, no na dim ne možemo utjecati, još uvijek tinja ispod površine do koje mi nikako ne možemo doći – kaže Z. Fras. Površina odlagališta natopljena je vodom, no do otpada koji tinja u dubini moguće je doći isključivo radnim strojevima. Otvorenog plamena više nigdje nema, pa se zemljom nasipavaju oni dijelovi odlagališta na kojima tinja otpad u dubini, kako bi se površinskim pokrovom od zemlje spriječio dovod zraka i do kraja ugasilo cijelo odlagalište.

KAZNITI NEODGOVORNE

-Dim će se osjetiti još koji dan, tu ne možemo puno pomoći. Vani je jako toplo, a ni vjetar nam ne pogoduje. Kiša nam je ovaj vikend malo pomogla, no nedovoljno da ugasi sve što još tinja. I dalje pokušavamo vodom doprijeti do tih dubljih slojeva otpada, a ostalo će odraditi zemljani pokrov – poručuje Z. Fras.

Ističe kako je jako razočaran ponašanjem mještana koji i dalje otpad odlažu „na divlje“, čak i ovih dana, kada jasno vide koliko truda vatrogasci i komunalci ulažu u gašenje Klise.  – Gledajte sad ovu situaciju, mi se danima borimo s vatrom, dimom, paleži, ljudi nas vide, vide kako nam je teško. No svakog jutra dočeka nas nova hrpa otpada pored odlagališta. I dalje ga pale, neovisno o ovom događaju. Nažalost, moram reći, dok se ne počnu naplaćivati kazne za takvo ponašanje, mislim da neće biti promjene –  poručuje vatrogasni zapovjednik Zdravko Fras. (www.icv.hr, mlo)